Logo-Vrijwilligerswerk-Eemsdelta

Veelgestelde vragen (FAQ's)

Organisaties

De website Vrijwilligerswerk Eemsdelta is een gratis platform om kandidaten en aanbieders van vrijwilligerswerk met elkaar in contact te brengen. Organisaties en vrijwilligers kunnen zich gratis registreren. Ook aan het plaatsen van en reageren op vrijwilligersvacatures zijn geen kosten verbonden. Lees onze voorwaarden voor meer informatie.

Klik in het menu op Registreren/Login. Je komt nu op de pagina waar je een account kunt aanmaken. Klik daartoe eerst op de knop "Organisatie". Vul vervolgens alle benodigde gegevens in en klik onderaan op de knop "Registreren". Je account wordt nu aangemaakt en het team van Vrijwilligerswerk Eemsdelta krijgt een melding dat je een organisatieaccount hebt aangemaakt. Na goedkeuring door iemand van het team kun je volledig gebruik maken van alle voordelen van je account. Wij verzoeken je om in de tussentijd het account zoveel mogelijk aan te vullen met je organisatiegegevens. Om de vacaturebank zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor vrijwilligerskandidaten keuren we je organisatieaccount pas goed als deze voldoende is gevuld met relevante informatie over je organisatie. Daarmee vergroten we de kans dat vacatures snel worden ingevuld. 

Login in je account en klik in het menu op "Plaats een vacature". Vul alle benodigde gegevens in en klik onderaan op de knop "Plaats de vacature". Voordat je vacature op de website wordt geplaatst beoordeelt het team van Vrijwilligerswerk Eemsdelta of de vacature aan alle eisen voldoet. Na goedkeuring wordt je vrijwilligersvacature automatisch op de website geplaatst en ontvang je daarover bericht in je mailbox. Is je vacature ingevuld? Zet je vacature dan op "ingevuld". Raadpleeg de FAQ's voor meer informatie over het beheer van je vacatures.

Login in je account en klik in het menu op "Vacaturebeheer". In het scherm dat opent klik je nu op de vacature die je wilt wijzigen. Je hebt vijf opties die hieronder worden uitgelegd (klik op de afbeelding):

 1. Ingevuld
  Als je vacature is ingevuld vink je dat hier aan. De vacature is daarna niet meer zichtbaar in de vacaturebank.
 2. Bekijken
  Door op het oogje te klikken krijg je te zien hoe je vacature op de website zichtbaar is voor potentiële kandidaten.
 3. Dupliceren
  Heb je een vacature die vergelijkbaar is met een bestaande vacature, klik dan op de kopieknop.
 4. Bewerken
  Wanneer je een bestaande vacature wilt bewerken klik je op het pennetje.
 5. Verwijderen
  Wanneer je een vacature volledig wilt verwijderen, klik je op het emmertje

Aangesloten organisaties kunnen actief zoeken naar vrijwilligers die hun profiel zichtbaar hebben gemaakt. Login in je account en klik bovenaan de pagina in het hoofmenu (de blauwe balk) op "Zoek kandidaat". Wanneer je een geschikte kandidaat hebt gevonden klik je op het profiel van de kandidaat. Je hebt nu diverse opties.

 1. Bekijk het profiel van de kandidaat
 2. Bewaar de kandidaat bij je favorieten.
 3. Neem direct contact op via het contactformulier. 

Wil je geen gebruik meer maken van de vacaturebank en wil je je account verwijderen? Stuur ons dan een e-mail met je verzoek om je account op te zeggen. Wij nemen dan contact met je op om je opzegging door te nemen en je account te verwijderen.

Aan het gebruik van onze diensten zijn voorwaarden verbonden. Raadpleeg deze voorwaarden hier

Kandidaten / Vrijwilligers

De website Vrijwilligerswerk Eemsdelta is een gratis platform om kandidaten en aanbieders van vrijwilligerswerk met elkaar in contact te brengen. Ook aan het reageren op vrijwilligersvacatures zijn geen kosten verbonden. Lees onze voorwaarden voor meer informatie.

Klik in het menu op Registreren/Login. Je komt nu op de pagina waar je een account kunt aanmaken. Vul daar alle benodigde gegevens in en klik onderaan op de knop "Registreren". Je account wordt nu aangemaakt en het team van Vrijwilligerswerk Eemsdelta krijgt een melding dat je je hebt geregistreerd. Na goedkeuring door iemand ven het team kun je volledig gebruik maken van alle voordelen van je account. Wij adviseren je om in de tussentijd je account zoveel mogelijk aan te vullen met je persoonlijke gegevens. Daarmee vergroot je de kans om snel vrijwilligerswerk te vinden.

Op de vacaturepagina kun je één of meer vacaturealerts aanmaken. Op basis van de door jou opgegeven criteria ontvang je vervolgens een overzicht van nieuwe vacatures periodiek in je mailbox. 

Je kunt zelf instellen in je account of je profiel zichtbaar of onzichtbaar is. Standaard is je profiel zichtbaar voor aangesloten organisaties. Als je dat niet wilt, kun je in je account aangeven dat je profiel onzichtbaar is. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen een zichtbaar en een onzichtbaar profiel:

 • Je profiel is zichtbaar (standaard)
  Aangesloten organisaties kunnen je profiel zien en jou actief benaderen voor een vrijwilligersvacature. Dat vergroot de kans op het vinden van passend vrijwilligerswerk aanzienlijk.
 • Je profiel is onzichtbaar
  Je profiel is nergens zichtbaar op de website en organisaties kunnen je niet vinden of actief benaderen. Je kunt zelf wel zoeken naar vrijwilligerswerk en reageren op vacatures. 

In de FAQ's kun je lezen hoe je je profiel onzichtbaar maakt.

Wanneer je alleen zelf wilt zoeken naar vacatures en niet proactief benaderd wilt worden door organisaties kun je je profiel onzichtbaar maken voor organisaties:

 • Ga naar je account
 • Klik in het linker menu op "Mijn Profiel"
 • In het rechter scherm zie je "Profiel zichtbaar voor organisaties?" staan. Klik in de picklist die daaronder staat op "Nee".
 • Klik daarna onderaan de pagina op de knop "Sla je profiel op"

Je profiel is daarna niet langer zichtbaar voor organisaties.

Heb je een geschikte vrijwilligersvacature gevonden waarop je wilt reageren dan kun je in de vacature op de knop "Direct reageren" klikken. Vul de benodigde gegevens in en klik onderaan op de knop "Direct reageren". De organisatie krijgt nu een melding met jouw gegevens waarna de organisatie contact met je opneemt. 

Wil je geen gebruik meer maken van de vacaturebank en wil je je account verwijderen? Stuur ons dan een e-mail met je verzoek om je account op te zeggen. Wij nemen dan contact met je op om je opzegging door te nemen en je account te verwijderen.

Aan het gebruik van onze diensten zijn voorwaarden verbonden. Raadpleeg deze voorwaarden hier

De Ontwikkelacademie

Nieuw op onze website: de ontwikkelacademie. Daarin bieden we een overzicht met interessante cursussen, trainingen en workshops voor vrijwilligers én organisaties. Doe ook mee en ontwikkel je kennis, vaardigheden en competenties.  

Bel mij terug

Wil je dat wij jou terugbellen? Vul dan hieronder je naam en telefoonnummer in, dan bellen we je spoedig terug. Of bel met 06-30698742.

Privacy

Jouw privacy is voor ons zeer belangrijk en we realiseren ons dat je op onze website een aantal privacygevoelige gegevens met ons deelt, zoals je naam, geslacht en contactgegevens. Wij hebben die gegevens nodig om een match te kunnen maken tussen kandidaten en aanbieders van vrijwilligerswerk. Vanzelfsprekend gaan we uitermate zorgvuldig met jouw gegevens om. Zo maken maakt website gebruik van versleutelde gegevensoverdracht en slaan wij jouw gegevens niet langer op dan strikt noodzakelijk. Wil je geen gebruik meer maken van je account, neem dan contact met ons op, dan verwijderen wij al jouw gegevens uit onze bestanden.

Privacyverklaring
In onze privacyverklaring lees je hoe wij omgaan met privacygevoelige informatie.

Vergoeding

De vrijwilligersvergoeding (ook wel bekend als vrijwilligersregeling) is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Het is bedoeld als vergoeding van alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura. Als het totaal bedrag van vergoedingen (financieel en in natura) onder de €180,- per maand en €1.800,- per jaar blijft, zijn bewijzen dat de vrijwilliger deze kosten daadwerkelijk heeft gemaakt niet nodig en hoeft ook geen belasting betaald te worden over de vergoeding.

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kan een vergoeding voor vrijwilligerswerk wél gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Dit hangt af van het soort vergoeding. Gaat het om een algemene kostenvergoeding, dan wordt je gekort op uw uitkering. Bij een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte onkosten gebeurt dat niet.

Het grote voordeel van deze regeling: Zolang deze bedragen niet worden overschreden, hoeven zowel vrijwilligersorganisatie als vrijwilliger deze onkosten niet aan te tonen. Zij hoeven hiervoor geen administratie bij te houden, dus geen bonnetjes of urenadministratie, en de ontvangen bedragen hoeven zij ook niet door te geven aan de Belastingdienst.

Op de website van de Belastingdienst staat precies hoe de Belastingsdienst omgaat met de vrijwilligersvergoeding:

Verklaring omtrent gedrag

Veel organisaties die met vrijwilligers werken, vragen van deze vrijwilligers dat zij bij hun gemeente een Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen (VOG) aanvragen. Deze aanvraag voor de VOG ontvang je van de organisatie waarvoor je gaat werken. Zij zal in de meeste gevallen ook de kosten van deze verklaring voor haar rekening nemen. In de meeste gevallen wordt de VOG digitaal aangevraagd. Indien dit niet mogelijk of wenselijk is zal er een papieren versie handmatig ingevuld worden. Je dient jouw deel van deze verklaring in te vullen en te ondertekenen, waarna de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk gaat verrichten haar deel invult en ondertekend. Met deze aanvraag kun je bij jouw gemeente terecht om de VOG-aanvraag af te ronden. Als deze wordt afgegeven kun je aan de slag als vrijwilliger bij de organisatie.

Vrijwilligersverzekering

Elke vrijwilliger is verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het maakt niet uit hoe oud je bent, welk vrijwilligerswerk je doet of hoe vaak je dit doet. Ook als je een maatschappelijke stage doet bent je verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten bij de VNG. Dit betekent dat je verzekerd bent als je een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt. De verzekering geldt ongeacht leeftijd, aard of duur van het vrijwilligerswerk.

Als je vrijwilliger bent bij de brandweer of politie, ben je niet verzekerd via deze verzekering.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Eemsdelta.

Bijscholing

Wanneer je vrijwilligerswerk doet, neem je natuurlijk ook altijd jezelf mee. Jouw kennis en de manier waarop je met mensen en emoties omgaat zijn uniek voor jou. Hoe zet je die kwaliteiten het best in als vrijwilliger?

Ons aanbod met online-trainingen geven je nuttige handvatten. Zo kun je met nóg meer plezier en zelfvertrouwen je vrijwilligerswerk doen. Het gaat om korte trainingen die iedereen kan volgen.

Kijk op onze e-learningpagina voor inspirerende en leerzame e-learning trainingen. Als je wil deelnemen, kun je je daar via de link direct bij de organisator van de cursus aanmelden.

ANBI of SBBI

Je kunt je ook bij Vrijwilligerswerk Eemsdelta inschrijven als je organisatie een ANBI- of een SBBI-status heeft.

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling en SBBI is een Sociaal Belang Behartigende Instelling.

Vrijwilligersorganisaties moeten weten of ze een ANBI of een SBBI zijn. Dit is van belang om de juiste beslissingen te nemen op het gebied van vrijwilligersvergoedingen, vrijwilligerswerk naast een uitkering of het belastingvrij ontvangen van schenkingen. Beide hebben hun eigen regels, ook op het gebied van wet- en regelgeving.

Wanneer een vrijwilliger een uitkering van het UWV heeft, mag hij/zij alleen vrijwilligerswerk doen bij een organisatie met een ANBI- of een SBBI-status.

Kijk voor meer informatie over ANBI of SBBI op de website van het UWV of kijk op de website van de belastingdienst.

Neem contact met mij op

Wil je meer weten over het werk van Vrijwilligers Steunpunt Eemsdelta? Vul dan onderstaand formulier in of bel met 06-30698742 dan nemen wij contact met je op.

Onze website maakt gebruik van enkele anonieme cookies. In ons privacyreglement lees je hoe wij omgaan met jouw privacy.