Logo-Vrijwilligerswerk-Eemsdelta

Vrijwillige Groepenbegeleiders gezocht

Korte klus: 1 dag Onbepaalde tijd @Stichting Present Noord Groningen in Hulpverlening , in Overige , in Welzijnswerk
  • Plaatsingsdatum : 26 juli 2022
Stuur deze vacature door
  • Deel:

Omschrijving van de werkzaamheden

Present Noord-Groningen is voor de regio Eemsdelta zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten als groepenbegeleider. Als groepenbegeleider ben jij het visitekaartje van Present Noord-Groningen! Je levert een zeer belangrijke bijdrage aan een Present project door mensen met verschillende leefwerelden aan elkaar te verbinden. 

Je bent vanaf het begin t/m het eind betrokken bij een bijzonder vrijwilligersproject. 

De functie: 

De groepenbegeleider bereidt activiteiten voor door een voorbereidend bezoek af te leggen, samen met iemand van een maatschappelijke organisatie en een contactpersoon vanuit de groep vrijwilligers. Op de projectdag begeleid je de groep vrijwilligers door de activiteit op te starten en af te sluiten. Tussendoor ben je telefonisch bereikbaar voor incidentele vragen. Na de afsluiting van een project doe je altijd een terugkoppeling. 

Per project ben je gemiddeld 4 uur kwijt. 

Jij draagt eraan bij dat de afspraken voor iedereen duidelijk zijn en dat er een goede ontmoeting plaatsvindt.  

Je voert deze functie uit in het gebied ‘Gemeente Eemsdelta’. 

Je werkt vanuit huis en bent (deels) aanwezig op het adres van het desbetreffende vrijwilligersproject. Deze locatie wisselt. 

Dit ben jij: 

  • Je vindt het leuk met verschillende soorten mensen op te trekken:  hulpontvangers, hulpverleners, verschillende soorten clubs, kerkleden, werknemers die zich als team inzetten en nog veel meer 
  • Je bent in staat een groepje vrijwilligers op weg te helpen en te begeleiden 
  • Je bent communicatief vaardig, sociaal en zorgvuldig 
  • Je bent minimaal 4 uur per maand beschikbaar. Present projecten vinden op wisselende dagen plaats. 

Wat levert het je op: 

  • Dankzij jouw inzet kunnen vrijwilligers aan de slag en een positieve bijdrage leveren aan iemand in een kwetsbare situatie. In veel gevallen ontstaat er een flinke boost in het leven van de hulpontvanger. 
  • Je komt bij bewoners over de vloer en werkt samen met verschillende welzijnsorganisaties en hulpverleners. 
  • Je krijgt meer inzicht in de brede lokale samenleving via een dynamische, maatschappelijk betrokken stichting. 

Wil jij een bijdrage leveren aan maatschappelijke positieve ervaringen en ontmoetingen?
En wil jij in jouw eigen regio van betekenis zijn? Neem gerust contact op met onze coördinator Jolanda van Dijk om vrijblijvend te bespreken wat we eventueel voor elkaar kunnen betekenen. 

Vereiste werkvelden

Andere vacatures die je misschien leuk vindt

Privacy

Jouw privacy is voor ons zeer belangrijk en we realiseren ons dat je op onze website een aantal privacygevoelige gegevens met ons deelt, zoals je naam, geslacht en contactgegevens. Wij hebben die gegevens nodig om een match te kunnen maken tussen kandidaten en aanbieders van vrijwilligerswerk. Vanzelfsprekend gaan we uitermate zorgvuldig met jouw gegevens om. Zo maken maakt website gebruik van versleutelde gegevensoverdracht en slaan wij jouw gegevens niet langer op dan strikt noodzakelijk. Wil je geen gebruik meer maken van je account, neem dan contact met ons op, dan verwijderen wij al jouw gegevens uit onze bestanden.

Privacyverklaring
In onze privacyverklaring lees je hoe wij omgaan met privacygevoelige informatie.

Vergoeding

De vrijwilligersvergoeding (ook wel bekend als vrijwilligersregeling) is geen betaling voor het doen van vrijwilligerswerk. Het is bedoeld als vergoeding van alle door de vrijwilliger gemaakte onkosten in verband met het vrijwilligerswerk, dus inclusief bijvoorbeeld reiskosten en vergoedingen in natura. Als het totaal bedrag van vergoedingen (financieel en in natura) onder de €180,- per maand en €1.800,- per jaar blijft, zijn bewijzen dat de vrijwilliger deze kosten daadwerkelijk heeft gemaakt niet nodig en hoeft ook geen belasting betaald te worden over de vergoeding.

Ben je jonger dan 27 jaar? Dan kan een vergoeding voor vrijwilligerswerk wél gevolgen hebben voor de hoogte van uw uitkering. Dit hangt af van het soort vergoeding. Gaat het om een algemene kostenvergoeding, dan wordt je gekort op uw uitkering. Bij een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte onkosten gebeurt dat niet.

Het grote voordeel van deze regeling: Zolang deze bedragen niet worden overschreden, hoeven zowel vrijwilligersorganisatie als vrijwilliger deze onkosten niet aan te tonen. Zij hoeven hiervoor geen administratie bij te houden, dus geen bonnetjes of urenadministratie, en de ontvangen bedragen hoeven zij ook niet door te geven aan de Belastingdienst.

Op de website van de Belastingdienst staat precies hoe de Belastingsdienst omgaat met de vrijwilligersvergoeding:

Verklaring omtrent gedrag

Veel organisaties die met vrijwilligers werken, vragen van deze vrijwilligers dat zij bij hun gemeente een Verklaring Omtrent het Gedrag Natuurlijke Personen (VOG) aanvragen. Deze aanvraag voor de VOG ontvang je van de organisatie waarvoor je gaat werken. Zij zal in de meeste gevallen ook de kosten van deze verklaring voor haar rekening nemen. In de meeste gevallen wordt de VOG digitaal aangevraagd. Indien dit niet mogelijk of wenselijk is zal er een papieren versie handmatig ingevuld worden. Je dient jouw deel van deze verklaring in te vullen en te ondertekenen, waarna de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk gaat verrichten haar deel invult en ondertekend. Met deze aanvraag kun je bij jouw gemeente terecht om de VOG-aanvraag af te ronden. Als deze wordt afgegeven kun je aan de slag als vrijwilliger bij de organisatie.

Vrijwilligersverzekering

Elke vrijwilliger is verzekerd via de vrijwilligersverzekering van de gemeente. Het maakt niet uit hoe oud je bent, welk vrijwilligerswerk je doet of hoe vaak je dit doet. Ook als je een maatschappelijke stage doet bent je verzekerd. Daarom heeft de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten bij de VNG. Dit betekent dat je verzekerd bent als je een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt. De verzekering geldt ongeacht leeftijd, aard of duur van het vrijwilligerswerk.

Als je vrijwilliger bent bij de brandweer of politie, ben je niet verzekerd via deze verzekering.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Eemsdelta.

Bijscholing

Wanneer je vrijwilligerswerk doet, neem je natuurlijk ook altijd jezelf mee. Jouw kennis en de manier waarop je met mensen en emoties omgaat zijn uniek voor jou. Hoe zet je die kwaliteiten het best in als vrijwilliger?

Ons aanbod met online-trainingen geven je nuttige handvatten. Zo kun je met nóg meer plezier en zelfvertrouwen je vrijwilligerswerk doen. Het gaat om korte trainingen die iedereen kan volgen.

Kijk op onze e-learningpagina voor inspirerende en leerzame e-learning trainingen. Als je wil deelnemen, kun je je daar via de link direct bij de organisator van de cursus aanmelden.

ANBI of SBBI

Je kunt je ook bij Vrijwilligerswerk Eemsdelta inschrijven als je organisatie een ANBI- of een SBBI-status heeft.

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling en SBBI is een Sociaal Belang Behartigende Instelling.

Vrijwilligersorganisaties moeten weten of ze een ANBI of een SBBI zijn. Dit is van belang om de juiste beslissingen te nemen op het gebied van vrijwilligersvergoedingen, vrijwilligerswerk naast een uitkering of het belastingvrij ontvangen van schenkingen. Beide hebben hun eigen regels, ook op het gebied van wet- en regelgeving.

Wanneer een vrijwilliger een uitkering van het UWV heeft, mag hij/zij alleen vrijwilligerswerk doen bij een organisatie met een ANBI- of een SBBI-status.

Kijk voor meer informatie over ANBI of SBBI op de website van het UWV of kijk op de website van de belastingdienst.

Neem contact met mij op

Wil je meer weten over het werk van Vrijwilligers Steunpunt Eemsdelta? Vul dan onderstaand formulier in of bel met 06-30698742 dan nemen wij contact met je op.

Onze website maakt gebruik van enkele anonieme cookies. In ons privacyreglement lees je hoe wij omgaan met jouw privacy.